10 dingen die je beter niet kunt zeggen tegen iemand die transgender is.

Wanneer iemand jou vertelt dat hij/zij transgender is zullen er veel vragen in je opkomen. Logisch! De persoon in kwestie loopt hier al een tijd mee rond, heeft onderzoek gedaan en begrijpt eindelijk hoe hij/zij in elkaar zit, jij weet misschien nog niets van dit onderwerp af. Ook als iemand waarvan je het niet verwacht vertelt dat hij/zij transgender is kan er veel ongeloof zijn. Vragen hebben en vragen stellen is heel normaal, maar het kan te ver gaan…
1. Wanneer besloot je transgender te zijn?

Transgender zijn is geen beslissing die je neemt, net zo min als het een beslissing is om cisgender te zijn. Het zou heel raar zijn om te vragen aan een cisgender persoon wanneer hij/zij besloot om cis te zijn toch? Dat is eenmaal zo, diegene voelt zich gewoon een man/vrouw. Zo werkt het ook voor iemand die transgender is, diegene voelt zich gewoon man/vrouw/ergens tussenin. Daarnaast kiest niemand er vrijwillig voor om lange trajecten in het ziekenhuis te doorgaan, tot je dood aan de hormonen te moeten, operaties te ondergaan en dan heb ik het nog niet eens over het uitleggen van jezelf, de twijfel, de starende ogen, mensen die het niet begrijpen, pesten etc. etc. Niemand kiest er vrijwillig voor om een lastig leven te leiden.

2. Ga/Heb je je laten ombouwen?

Als eerste: het woord ombouwen mag je NOOIT meer gebruiken! Iemand gaat in transitie. We hebben het over een mens, een persoon en niet over een bouwpakket van de IKEA. Daarnaast is het aan de persoon die uit de kast komt zelf om te vertellen wat hij wil vertellen. Ik hoef niet tegen iedereen te zeggen of ik onder het mes ben gegaan, dat is aan mij. Ik maak zelf de beslissing in hoeverre ik open wil zijn.

3. Heb je DE operatie al gehad?

Dit is een misconceptie die door veel cisgender personen wordt gemaakt. Er is niet één operatie waar je als transgender doorheen moet gaan. Het is sowieso al de vraag of je voor een operatie kiest. Daarnaast zit er een verschil tussen transmannen en transvrouwen.

Transvrouwen hoeven (om anatomisch het lichaam van een vrouw te krijgen) op zich maar één operatie te ondergaan: de geslachtsoperatie. Hierbij wordt de penis omgezet in een vagina. Er is echter een groep transvrouwen die ondanks de hormoonbehandeling niet vinden dat ze er vrouwelijk genoeg uitzien. Een borstvergroting of een reconstructie van het gezicht is hiervoor een veel voorkomende oplossing.

Transmannen zullen meerdere operaties moeten ondergaan om er anatomisch als man uit te zien. Als eerste is er de borstoperatie die ervoor zorgt dat de gevormde borsten weggehaald worden en er een mannelijk torso ontstaat. Deze operatie wordt niet door iedereen ondergaan. Sommige jongens beginnen op jonge leeftijd aan puberteitsremmers waardoor er geen borstontwikkeling plaatsvindt. Ook zijn er jongens die ‘maar’ een cup A (of kleiner) hebben, met de hormonen en de bijbehorende redistributie van het vet kunnen ze (bijna) verdwijnen. Na de borstverwijdering komt vaak de baarmoederverwijdering (hier gaat ook niet iedereen voor, daarbij zijn er verschillende soorten van deze operatie). Dan komt het verwijderen van de vaginaholte (als je dit wilt) en pas dan komt de geslachtsoperatie, waar ook weer verschillende vormen van zijn en die ook per vorm verschillend zijn in zowel de uitkomst als de hoeveelheid operaties die erbij horen.

Een eenduidig antwoord kun je dus niet krijgen op deze vraag. Vaak wordt de vraag gericht op de geslachtsoperatie, maar zeg nou zelf je gaat toch ook niet aan je cisgender vrienden vragen wat hij/zij in zijn/haar broek heeft zitten? Wat gaat jou dat nou aan?!

4. Wat is je échte naam?

Mijn échte naam is de naam die ik nu heb. Er is geen andere echte naam. Door deze vraag te stellen lijkt het net alsof de naam die ik nu heb er niet toe doet, nep is net als ikzelf. Ook is het ontzettend pijnlijk om er weer aan herinnerd te worden dat je anders bent dan anderen. Op deze manier blijf je herinnerd worden aan je verleden, dat doet pijn! Dus: de naam die de persoon in kwestie op dit moment heeft is zijn/haar ECHTE naam en daar blijft het bij!

5. Hoe doe je het met seks?

Dat vraag ik toch ook niet aan jou? Sorry hoor, maar dit toont echt geen respect. Dat je hier met vrienden over praat is helemaal prima, maar gewoon als random vraag is dit vreemd. Denk maar eens bij jezelf na: zou jij het normaal vinden als iemand die je niet zo goed kent dit aan jou zou vragen?

6. Dat had ik niet verwacht, je ziet er niet trans uit!

Fijn! Dat is ook de bedoeling… Ik ben niet aan het pronken met mijn trans-zijn. Ik ben gewoon een man. Daarnaast is er geen standaard uiterlijk voor een trans persoon. Net zo min als dat er een standaard uiterlijk is voor een cis persoon. Iedereen is uniek en dat is juist wat de wereld zo leuk maakt.

7. Je bent best knap voor een transman/-vrouw!

Ondanks dat het waarschijnlijk een compliment is, doet deze pijn. Zijn trans personen dan over het algemeen lelijk en ik niet…? Als je een compliment wil maken, laat dat laatste deel gewoon weg! Zeg gewoon dat iemand knap is of houd je mond.

8. Denk je niet dat je spijt gaat krijgen?

Waar ik spijt van heb is dat ik niet eerder naar mijzelf ben gaan luisteren. Voor veel/alle trans personen is de transitie iets waardoor ze eindelijk zichzelf kunnen zijn. Blij zijn met zichzelf. Het is geen keuze die na een nachtje slapen gemaakt is of een random actie om je haar een andere kleur te geven. Het is een dapper besluit om eindelijk jezelf te kunnen zijn.

9. Oh cool, een andere vriend/vriendin van mij is ook trans, misschien ken je hem/haar wel?!

Ik ken niet alle trans personen op deze wereld… Ik heb geen transgender-telefoonboek ofzo. Jij kent toch ook niet alle cisgender personen?

10. Heb je misschien een foto van vroeger?

Ja die heb ik, nee die laat ik niet zien. Ik ben zoals ik nu ben. Foto’s van vroeger kunnen voor veel trans personen pijnlijk zijn. Het zijn weer extra herinneringen aan een tijd waarin ze niet zichzelf konden zijn. Als we willen laten zien hoe we er vroeger uit zagen, dan komen we daar zelf wel mee, maar vraag er alsjeblieft niet naar.

Ik hoop dat jullie er wat aan gehad hebben en weer iets beter begrijpen waarom sommige vragen/opmerkingen pijnlijk kunnen zijn. Denk goed na over wat je zegt en vraag jezelf af: wat zou je ervan vinden als iemand dit aan mij zou vragen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *