Binders, tucking ondergoed en protheses

Bobbels op plekken waar het plat moet zijn en plat op de plekken waar bobbels moeten zitten. Sommige transpersonen hebben hier geen last van, maar voor degene die dit vervelend vinden zijn er gelukkig genoeg oplossingen!

Transmannen
Borst
Veel transmannen hebben hier last van: borstgroei. Dit zorgt vaak voor veel dysforie, borsten horen immers niet op een mannelijk lichaam thuis. In de post van vorige week vertel ik meer over hoe de borst verwijderende operatie in z’n werk gaat, maar voordat dit aan de orde is wordt er vaak gebruik gemaakt van binders of hesjes.

Verschillende soorten hesjes van de site GC2B

Er zijn verschillende soorten hesjes uit kunt kiezen maar ze komen allemaal op hetzelfde neer. Het zijn een soort hemden die gemaakt zijn van rekbaar materiaal aan de achterkant en extra dik en stug materiaal aan de voorkant wat ervoor zorgt dat je borst platgedrukt wordt. Deze hesjes zijn een goede oplossing om de borstgroei te verbloemen, maar er zijn wel een paar op en aanmerkingen. Zo moet je bij de aanschaf zorgen dat je een legit hesje/binder koopt én je aan de richtlijnen van het dragen houdt. Max. 8h aan één stuk dragen, zorgen voor de juiste maat, zorg ervoor dat je genoeg rekt en strekt en luister goed naar je lichaam. Doe je dit niet, dan kun je écht klachten krijgen als gekneusde ribben, een slechte rug/nek of ademhalingsproblemen.

Transjongens die niet in de gelegenheid zijn om hesjes te kopen (bv. omdat de familie nog niets weet of er niet achter staat) kunnen met rekverband hun borsten plat maken. Hoewel ik helemaal begrijp waar ze vandaan komen, is dit heel erg gevaarlijk. Rekverband is niet gemaakt om dit te doen en kan heel erg veel druk uitoefenen op je ribben, je kunt er zelfs kneuzingen of erger aan overhouden. Het is dus echt aan te raden om een hesje te dragen. Mocht dit écht niet kunnen, zou er ook met strakke sportbh’s gebind kunnen worden. Hiervoor geld wel (net als bij de hesjes) draag ze max. 8h per dag, zorg ervoor dat je de juiste maat koopt en rek en strek regelmatig.

Voor transjongens met een kleine borst is er ook nog de optie om te binden met tape. Geen ducktape, maar medisch tape of sporttape kan dan gebruikt worden. Ook hier is aan te raden om heel goed naar je lichaam te blijven luisteren.

Broekvulling
Oké je bovenlichaam is weggewerkt, voor sommige transjongens is dat genoeg, anderen missen broekvulling. Ook hier zijn heel veel verschillende protheses gemaakt. Mocht je echter geen geld hebben zouden sokken of zelfgemaakte piemels van wol/stof ook kunnen werken.

Packers

Een packer is kortgezegd een penisprothese. Het is (vaak) een siliconen prothese in de vorm van een penis. Deze protheses worden gedragen om een zo genaamde bobbel in de broek te maken en kunnen ervoor zorgen dat de persoon die ze draagt minder last heeft van dysforie. Deze packers zijn er in veel verschillende vormen, maten, kleuren en ook prijsklassen. Hier rechtsboven is een packer (deze is van het merk mr. Limpy) te zien die gewoon op bol.com te koop is. Het is een echt instapmodel die voor ongeveer 15 tot 20 euro te koop is. Deze packer wordt los in de onderbroek, in een harnas of in een speciale onderbroek met een zakje voor een packer gedragen. Het voordeel van deze packer is dat het een goedkoop iets is waarmee je kunt testen of een packer echt iets voor jou is.
Op de tweede foto is een veel realistischere packer te zien, inclusief grote flap aan de bovenkant. Deze packer is d.m.v. die flap en speciale lijm vast te maken aan de huid waardoor je veel meer het idee van een echte penis creëert. Daarnaast zijn deze packers in veel kleuren verkrijgbaar en is het kwalitatief gezien een betere packer dan de mr. Limpy. Het nadeel is dat deze packers een stuk kostbaarder zijn dan bv. de mr. Limpy, daarnaast doen ze uiteindelijk hetzelfde: een bobbel in je broek maken.

Packer die los in de broek te dragen is (Mr. Limpy van bol.com)
Packer die aan het lichaam vastgeplakt kan worden (emisil.com) Deze zijn op andere sites ook met beharing te vinden om een nog realistischer beeld te krijgen.

STP (Stand to pee)

Een STP die je los in je broek doet en goed moet ‘leggen’ wanneer je gaat plassen (emisil.com)

Een STP (Stand to pee) is een penisprothese die naast de bobbel in je broek ook gemaakt is om door te plassen.
Transmannen hebben de vrouwelijke anatomie en kunnen dus niet staand plassen, iets wat door vele wel gezien wordt als écht mannelijk. Door middel van een STP (en veel oefenen) kan dit toch.

De prothese is een stuk steviger dan een packer, dit omdat er niet zomaar iets mee moet gebeuren wanneer je aan het plassen bent. De prothese heeft een stevige opening (met of zonder randje om de urine tegen te houden) die als buis verdergaat en een opening vormt in de top van de penis. Om hier goed door te kunnen plassen moet je ervoor zorgen dat de opening op de plek zit van jouw urine-uitgang. Het is belangrijk om niet te hard/snel te willen plassen, maar dit rustig doet om ervoor te zorgen dat je cup niet overvol raakt en je knoeit. Ook is het belangrijk om wat voorover te leunen en niet te hard in de prothese te knijpen (zo kun je de urineweg verstoren).

Dit soort protheses zijn echt weer een stapje hoger dan alleen de packers, maar kunnen voor sommige een echte oplossing zijn wanneer er veel dysforie is over het zittend plassen. Het is echt even oefenen en uitzoeken wat voor soort STP er bij jou past voordat het comfortabel zal voelen om in het openbaar te plassen.

3 in 1 en 4 in 1

Nog een stapje hoger is een 3 in 1 of een 4 in 1. Dit zijn protheses die gebruikt kunnen worden om te packen, door te plassen en seks mee te hebben. Met een 4 in 1 kun je daarnaast ook nog masturberen.

In tegenstelling tot de packers en STP’s hebben de 3 en 4 in 1’s over het algemeen hetzelfde uiterlijk. Het zijn (realistische) penisprotheses die of gedragen worden in een harnas/speciale onderbroek, of die d.m.v. speciale lijm aan je lichaam vastgemaakt kunnen worden. Het zijn ook de meest dure protheses van de drie, wat logisch is, ze kunnen immers meer.

Het concept van de STP en de 3 en 4 in 1 is op zich hetzelfde, alleen is er bij deze modellen een optie om een (pleasure) rod te kopen die in de urinebuis van de prothese geschoven kan worden. Een rod is een mechanisme om ervoor te zorgen dat de prothese een ‘stijve’ vorm aanneemt waardoor je seks kunt hebben met deze prothese.

Waar sommige van deze protheses geen speciaal ontwerp hebben om de dragen ook te stimuleren tijdens de seks (3 in 1’s), hebben andere protheses een speciale geribbelde achterkant/gaatje/speciaal ontworpen rod die ervoor zorgt dat jouw anatomie (die door de testosteron gegroeid is) ook kan stimuleren (4 in 1’s). Dit zorgt er ook voor dat je met deze protheses kunt masturberen.

Een 3 in 1 die ook aan het lichaam vastgelijmd kan worden. (emisil.com)

Pack and play

Pack and play/erect prosthetic. Deze kun je aan de huid vastlijmen. (emisil.com)
Een rod die in een pack and play verwerkt zit. (reelmagik.com)

Dan heb je nog de pack and play. Dit zijn protheses die vooral gebruikt worden voor de seks. Over het algemeen kunnen deze ook gebruikt worden om mee te packen, maar zijn ze groter en harder dan een doorsnee packer, dit omdat je er uiteindelijk ook seks mee wilt hebben en je hiervoor een ander soort stevigheid voor nodig hebt.

Net als bij de voorgaande protheses zijn er veel soorten en maten te vinden. Iedere pack and play is anders ontworpen, zal anders gedragen worden en zal een ander gevoel opleveren. Ook hierin is het bekijken en uitzoeken wat jij zoekt, wat jouw voorkeur is en wat je wilt bereiken.

Het kan best zo zijn dat je het bijvoorbeeld fijn vind om een mr. Limpy te dragen tijdens de dag, en voor avondactiviteiten een ander soort prothese kiest. Iedereen is hier anders in.

Naast de pack and play protheses zijn er ook nog verschillende seksspeeltjes speciaal voor transmannen gemaakt, deze heb ik hier niet benoemd, omdat ik voor nu alleen ben uitgegaan van protheses die ook tijdens de dag gedragen kunnen worden.

Recensies
Omdat het zo’n lastig product is om van een site te kopen is het misschien handig om recensies te lezen/bekijken. Ik raad het daarom aan om naar het youtube kanaal van Chase te gaan. Hij heeft al heel veel producten uitgetest en maakt hier video’s van om te helpen bij het aanschaffen van een prothese.

Transvrouwen
Ondergoed
Zoals de borst voor de transman belangrijk is om plat te hebben, zo is de bobbel in de broek voor transvrouwen belangrijk om weg te werken.

Er zijn onderbroeken (in verschillende soorten en maten) ontworpen die ervoor zorgend dat de bobbel die er natuurlijk zit, weggewerkt wordt. De onderbroeken hebben een extra stevige voorkant die ervoor zorgt dat de anatomie van de transvrouw naar achter getucked kan worden zodat er niets meer van te zien is.

Ook voor transvrouwen kan het zo zijn dat je niet in de gelegenheid bent om speciale onderbroeken te kopen. Probeer dan niet alles weg te tapen, dit kan schadelijk zijn en is vooral ook heel erg pijnlijk. Kies hiervoor in de plaats onderbroeken die van zichzelf al strak zitten en/of broeken die niet erg strak zitten in dit gebied.

Slip voor transvrouwen. (trans-missie.com)

Borsten

Siliconen borstprotheses. (trans-missie.com)

Zodra transvrouwen aan de hormonen zitten kan er borstvorming ontstaan. Voor een deel van de vrouwen blijft dit echter uit of is dit voor hen niet genoeg. Ook voordat je aan de hormonen zit kun je al borsten willen.

Borstprotheses zijn ‘normaler’ dan penisprotheses en dus op meer plekken te vinden. Naast de siliconenvarianten, kun je ook zelf borstprotheses maken.

Het voordeel van deze protheses is dat ze in verschillende cupmaten te koop zijn en ze gemakkelijk in de bh te stoppen zijn.

Diversen
Naast de borstprotheses en het ondergoed zouden transvrouwen last kunnen hebben van hun rechte lichaam. Hiervoor zijn speciale heuppads gemaakt die transvrouwen in hun onderbroek kunnen doen en zo meer heupvorming krijgen.

Ook zijn pruiken iets waar transvrouwen aan kunnen denken. Vooral oudere transvrouwen die door de mannelijke hormonen haarverlies hebben kiezen vaker voor een pruik. Haar (en dan vooral langer haar) wordt gezien als iets typisch vrouwelijks en kan dus erg helpen met dysforie. Ook transvrouwen die net uit de kast zijn gekomen en nog een kort kapsel hebben kunnen ervoor kiezen om, terwijl hun haar groeit, een pruik te dragen.

Een antwoord op “Binders, tucking ondergoed en protheses”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *