De borstoperatie (mastectomie)

Vrijwillig onder het mes zeg je? Hoewel veel mensen hier niet aan moeten denken, was ik ontzettend opgelucht en sprong ik een gat in de lucht toen ik te horen kreeg dat m’n borstkas PLAT werd.

Voor transjongens is er vaak één ding heel erg belangrijk: de borsten die er zijn, zo snel mogelijk van dat lichaam af.

Wanneer je niet aan de puberteitsremmers hebt gezeten is de kans groot dat er borsten zijn gegroeid op je lichaam. Ook voor mij was dit wat er aan de hand was. Ik wilde ze er zo snel mogelijk af hebben, maar daar moet je eerst groen licht voor krijgen. Tussen de tijd dat je groen licht krijgt en het begin van je transitie zit vaak een aantal jaar. Om die borsten toch zo min mogelijk op te laten vallen dragen transjongens dan ook een binder. Een binder is een hesje wat ervoor zorgt dat je borsten plat worden gedrukt. Je kunt het vergelijken met het dragen van minimaal 2 strakke sportbh’s over elkaar. Het zit niet echt fijn, je mag ze ook maximaal 8h op een dag dragen omdat je anders serieuze problemen kunt krijgen met je ribben en/of longen, maar het is veel beter dan een zichtbare borst!

De borstoperatie is dus iets waar erg naar wordt uitgekeken. Hierna hoef je nooit meer zo’n strak hesje aan, kun je wat strakkere en minder dikke kleding dragen en hoef je niet de hele tijd aan je shirt of trui te plukken om te voorkomen dat iemand iets ziet zitten.

De mastectomie
De borstverwijderende operatie houdt in dat er een verwijdering van het grootste deel van het borstweefsel plaats zal vinden. Daarnaast wordt (mits nodig) de overtollige huid en de borstplooi verwijderd. Ook kan de tepel/tepelhof op maat gemaakt worden en wordt deze bij verschillende operaties herpositioneerd. Voor ieder van deze operaties wordt je volledig onder narcose gehouden. Je blijft één nachtje in het ziekenhuis om te kijken of alles goed gaat, maar kan de volgende ochtend vaak wel weer lekker naar huis.

Na de operatie heb je meestal twee drains onder de huid om overtollig bloed en vocht af te voeren. Deze worden vaak de dag na de operatie, voordat je naar huis gaat, verwijderd. Wanneer een tepeltransplantatie plaatsvindt tijdens de operatie, worden er ‘sponsjes’ aangebracht op de tepels. Deze mogen na 5 tot 7 dagen na de operatie worden verwijderd, hiervoor ga je naar de poli. Er wordt meteen even gekeken door de arts of alles er goed uitziet.

Om zwelling in de borstkas tegen te gaan is het nodig om voor vier tot zes weken na de operatie een compressiehesje te dragen. Dit doe je dag en nacht. Het hesje zit vaak nog strakker dan de binder die je gewend bent, maar het is een belangrijke stap in het proces en het laatste hesje wat je ooit moet dragen!

Verschillende technieken
Zowel de testosteron als het dragen van die strakke hesjes zorgen ervoor dat je borsten er anders uitzien dan bij een vrouw. Over het algemeen heeft de testosteron ervoor gezorgd dat ze minder vol zijn (de hormonen zorgen immers voor een andere vetverdeling) daarnaast kan ook de elasticiteit van de huid kan wat zijn aangepast door het dragen van de hesjes. Dit speelt allemaal mee met de beslissing welk van de operaties jij zal ondergaan. De grootte van je borsten heeft echter de grootste invloed.

Keyhole techniek
De keyhole techniek wordt alleen uitgevoerd met een klein bovenlijf en een elastische huid. Hiervoor wordt onder de tepel een incisie gemaakt, waardoor het borstweefsel wordt verwijderd. Dit kan gecombineerd worden met liposuctie. Hierna wordt de huid weer vastgemaakt aan de tepel. De tepel/tepelhof wordt niet in grootte veranderd en blijft ook aan de tepelsteel gelaten. Hierdoor is de kans dat er gevoel in de tepel blijft. Hieronder is in een plaatje te zien hoe de operatie eruit ziet.

Het voordeel van deze operatie is dat er na genezing niets meer te zien is van de wondjes. Ook is bij deze techniek de kans op gevoel in de gehele borstkas het grootst.

Donut-operatie
De donut-operatie wordt uitgevoerd bij mensen met een relatief kleine borstkas. Hiervoor wordt er rondom de tepel een stukje huid weggehaald, waarna zowel het vet als de melkklieren uit de borst gehaald wordt. Hierna wordt de tepel vastgemaakt aan de huid rondom. Hieronder is dit in een simpel plaatje uitgelegd.

Je kunt je voorstellen dat zodra de persoon in kwestie een grotere borst heeft, er minder makkelijk weefsel weggehaald kan worden. Daarnaast zal er meer losse huid overblijven waardoor er een minder mooi resultaat kan ontstaan. Het mooie van deze operatie is dat (net als bij de hiervoor genoemde operatie) er bijna geen littekens te zien zijn. Ook blijft de tepelsteel bij deze operatie intact, wat betekent dat de zenuwsensatie van de tepel vaak gedeeltelijk behouden blijft. Dit is echter nooit van tevoren te zeggen. De kans bestaat dat je zenuwen in je tepel en/of de huid rondom worden aangetast en niet meer zullen voelen zoals ze eerst deden.

Batwing operatie
Deze operatie wordt uitgevoerd bij mensen met een B-formaat borst en een wat minder elastische huid. Tijdens de operatie wordt rondom het tepelhof een incisie gemaakt en een grotere incisie een stukje daaromheen. Ook wordt er (in tegenstelling tot bij de donut-operatie) aan de zijkant van deze incisie een stukje huid weggehaald. Hierna wordt (zoals bij elke borstoperatie) het borstweefsel weggehaald. Door de extra weggehaalde huid aan de zijkanten van het tepelhof kan de huid mooi zonder plooien bij elkaar gebracht worden. Ook bij deze operatie blijft de tepelsteel intact wat kan resulteren in zenuwsensatie, al is dit niet vanzelfsprekend. Hier wordt de tepel ook niet verkleind. Hieronder is weer te zien hoe deze operatie in z’n werk gaat.

Zelf ben ik niet zo bekend met deze operatie, maar heb ik wel een aantal keer een resultaat hiervan voorbij zien komen. Het voordeel ten opzichte van de dubbele incisie (die hierna besproken wordt) is dat de tepelsteel intact blijft waardoor de kans groter is dat er gevoel behouden blijft. Het nadeel is echter wel dat je tepelhof niet verkleind wordt. Deze is bij vrouwelijke lichamen vaak groter en is bij grotere borsten groter dan bij kleinere borsten. Dit kan een reden zijn om toch voor de dubbele incisie te kiezen.

Dubbele incisie
Dit is de meest gebruikte techniek op het vlak van borstverwijdering. Deze procedure kan uitgevoerd worden bij vrijwel iedereen (ook mensen met een kleiner bovenlichaam kiezen soms toch liever voor deze optie). Tijdens de operatie wordt de huid op twee horizontale lijnen geopend. Het borstweefsel wordt verwijderd en de huid wordt naar elkaar toegebracht en aan elkaar gemaakt. Er wordt geprobeerd om het litteken op de plek te krijgen waar de spier van de borst eindigt, zodat deze zo min mogelijk opvalt. Bij deze operatie wordt de tepel geheel van het lichaam afgehaald, kleiner gemaakt en op een logische plek op de borst geplaats. De kans dat er na deze operatie nog gevoel in de tepels zit is klein, dit komt omdat ze geheel van het lichaam afgehaald worden. het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je na een tijd weer iets voelt, maar dit is niet met zekerheid te zeggen. Hieronder is te zien hoe deze operatie eruit ziet.

Het voordeel van deze operatie is dat het makkelijk is om alles weg te halen. Wel blijf je met een groot litteken zitten. Zelf vind ik dit niet zo’n probleem, ben ik er juist wel een beetje trots op. Daarnaast moet ik zeggen dat je litteken na een tijd begint te vervagen en licht wordt. Dit kost tijd en geduld, maar het hoeft dus niet zo te zijn dat je altijd blijft zien dat er een groot litteken zit.

Omgekeerde T
De laatste operatie die er is, is de omgekeerde T. Deze is ideaal voor mensen met een groot bovenlijf en een inelastische huid. Eigenlijk wordt er hezelfde gedaan als bij de dubbele incisie, alleen wordt er nog een extra verticale incisie gemaakt om de huid zonder plooien aan elkaar te krijgen. Hieronder is te zien hoe dit eruit ziet.

Ook de voor- en nadelen zijn hetzelfde als bij de dubbele incisie.

Na de operatie
Na de operatie wordt een revalidatietijd van 6 weken aangehouden. Dit verschilt natuurlijk wel iets per persoon en per techniek. Het belangrijkste is dat je rustig aan doet en je lichaam de tijd geeft om te helen. Daarnaast moet je ook vooral genieten. Genieten van je platte borst, want dat voelt in het begin écht heel vreemd.

Het is niet niets, zo’n operatie. Toch kan het van levensbelang zijn. Je kunt écht heel diep in de put zitten elke keer als je naar beneden kijkt en je ziet twee van die dingen hangen die niet bij jou passen. Het voelt als een opluchting als ze dan eindelijk weg zijn en je weer wat dichter bij jezelf komt. Ik kan mij nog herinneren dat ik voor het eerst een shirt aandeed zonder dat ik een hesje aan moest doen. M’n huid voelde vreemd, het was écht even wennen om m’n borst tegen een shirt aan te voelen. Ook de eerste keer zwemmen zonder binder was echt een ding. Wauw wat was dat een bevrijding.

Het gaat er niet om dat we anders willen zijn, het gaat erom dat we onszelf willen zijn en gewoon de dingen willen doen die ieder ander mens kan doen, zonder dat we moeten nadenken over hoe we dit gaan aanpakken en wat iedereen wel niet zal denken.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *