Drie dagen alleen maar sap

Je leest het goed, ik heb drie dagen niets gegeten en alleen maar groenten en fruitsapjes gedronken. Ook wel een sapkuur of sap detox genoemd. Je vraagt je misschien af waarom je dat in hemelsnaam zou doen, of er (gezondheids)voordelen aan zitten en wat die dan zijn.

Sap detox

Een sap detox of sapkuur houdt simpelweg in dat je een dag of een aantal dagen naast water en thee niets anders drinkt dan groente- en fruitsappen. Waarom iemand kiest om een sap detox te doen kan verschillen. Het kan gebruikt worden als snelle afvalmethode, maar kan ook als reboot voor je systeem gekozen worden. Een manier om je lichaam te ontgiften, pauze te nemen van je gebruikelijke eetgewoonten en je lichaam rust gunnen om zich van afvalstoffen te ontzien.

Hoe ga je te werk

Voor je begint met een sapkuur bedenkt je je of je zelf de sapjes wilt maken (in een slowjuicer) of dat je ze wilt bestellen. Zelf heb ik gekozen om ze te bestellen, dat scheelt weer een aanschaf van een slowjuicer. Ook is het een stuk sneller en gemakkelijker. Op de site waar je een sapkuur besteld staat vaak een beschrijving hoe je de sapkuur het beste kunt aanvliegen, hoe je je moet voorbereiden, wanneer je welke sapjes moet drinken en waar je aan moet denken als je klaar bent met je sapkuur.

Effecten

Een van de voornaamste redenen dat een sapkuur wordt gedaan is om af te vallen. Dat zul je ook zeker doen tijdens zo’n kuur. Je krijgt natuurlijk veel minder voedsel (dus kcal) binnen dan je eigenlijk verbrand. Dat je afvalt is onvermijdelijk. Wel moet ik erbij zeggen dat een groot deel van wat je kwijtraakt water is. Dit betekent dat zodra je weer overstapt naar je normale dieet, je (wat) aankomt. Dit is helemaal niet erg, maar wel heel normaal. Een sapkuur gebruiken als makkelijke manier van afvallen heeft echter geen zin. Afvallen gaat over het veranderen van je voedingspatroon. Ga je na de sapkuur meteen weer terug naar je normale voedingspatroon, dan zit al het gewicht er meteen weer aan. De sapkuur gaat niet alleen uit van rust voor je darmen, maar ook van een tijd om na te denken over jouw levensstijl. Het moet je inzicht geven over hoe je eetgewoonten zijn en wat je daaraan kunt veranderen. Je kunt de sapkuur zien als nieuw begin: beginnen met een schone lei.

Je ontgift je lichaam door het drinken van alleen maar sapjes. Je lichaam ontgift zichzelf dagelijks. Toch kan een detox helpen met het ontgiften van je lichaam. Dagelijks krijgen we (veel) bewerkt voedsel binnen, dit kan zich opbouwen in je lichaam. Een detox kan helpen om je lichaam hier écht even van te ontdoen.

Minpunten

Een sapkuur is ontzettend duur. Voor een driedaagse kuur ben je al snel €100,- of meer kwijt.

Als je kiest voor een drie daagse sapkuur, moet je rekening houden dat je zo’n 8 à 9 dagen bezig bent met je kuur. Drie dagen vóór je kuur ben je bezig met het afbouwen van zware maaltijden, vlees, zuivel etc. om je lichaam te laten wennen aan lichtverteerbaar voedsel. Ook na je sapkuur moet je je voeding rustig opbouwen. Je darmen hebben drie dagen lang niets hoeven verteren dus moeten wennen aan al het voedsel dat weer binnenkomt. Nu begin je dus ook weer met lichtverteerbaar voedsel als fruit, groenten, smoothies etc. en bouw je op naar zwaardere voedingsmiddelen.

Je kunt echt wel honger ervaren tijdens de sapkuur. Je ‘eet’ natuurlijk veel minder dan je normaal gezien doet. Dit zal je doorzettingsvermogen testen. Ook het feit dat je niets te kauwen hebt en geen warm voedsel binnenkrijgt is echt wel wennen. Dit is echt een mindgame.

Mijn ervaring

Ik zag op instagram een sapkuur langskomen en vroeg mij af of ik dit zou kunnen en wat het met mij zou doen, vandaar dat ik ermee ben begonnen.

Ik ging voor de drie dagen, omdat ik één dag te kort en te makkelijk vond en ook niet het idee had dat dat veel zou doen. Vijf of zeven dagen was echter veel te lang, vandaar drie dagen. Ik had mij aardig voorbereid op de kuur, maar mij zeker niet aan alle voorbereidingen gehouden.

De drie dagen gingen mij aardig goed af. Ik miste het zeker wel om dingen te kunnen kauwen (ik heb dan ook elke dag een kauwgompje gepakt om toch dat even te kunnen doen) en het warme eten was wel een ding. Het niet eten vond ik echter niet super lastig, ik had al vaker gevast en zat op zich ook wel aardig vol door die sapjes en de vele glazen water en koppen thee. Wat daarbij kwam kijken was wel dat ik elk uur naar de wc moest.

In drie dagen ben ik drie kilo lichter geworden, wat vreemd was om te zien omdat ik al een lange tijd ‘vaststond’ op m’n begingewicht. Dit was niet de reden om de sapkuur te doen en ik zal zeker weer wat in (water)gewicht aankomen, maar het is zeker een leuke bijkomstigheid.

De afgelopen drie dagen waren vooral een mindgame. Ik vond het super interessant om te zien hoeveel doorzettingsvermogen ik eigenlijk heb. Natuurlijk heb ik een aantal keer de verleiding gehad om iets te eten, maar dat heb ik niet gedaan. Ik voelde mij ook helemaal niet slapjes of moe. Ik had eigenlijk best wel veel energie, was helder en kon lekker aan het werk blijven. Ook bleef ik gewoon bij de lunch aanwezig zijn op het werk, terwijl zij aan de croissantjes zaten dronk ik lekker m’n sapje.

Wat ik geleerd heb, en waar ik ook al een tijd mee bezig ben, is dat ik niet altijd alles hoef te eten. Ik wil mijzelf zo min mogelijk dingen verbieden qua eten, omdat ik ze dan nog meer wil. Door deze sapkuur heb ik natuurlijk mijzelf voor drie dagen alles verboden, en ik ging er helemaal niet dood aan, ik werd er ook niet slechter van. Ik kan dingen dus best laten staan, ook al zou ik ze misschien wel willen. Daarnaast heb ik ook echt niet zoveel nodig als ik soms denk.

Ik begin steeds meer naar m’n lichaam te luisteren op het gebied van eten en dat voelt eigenlijk heel erg goed. Ik denk dat deze sapkuur ertoe heeft geholpen dat ik nog wat meer geconnect ben met m’n lichaam. Ik ben dus benieuwd wat er nog allemaal gaat komen.

Als laatste: Raad ik het jullie aan om een sapkuur te proberen? Mwah. Het ligt eraan wat je reden is. Wil je een nieuwe start en ben je benieuwd waar jij toe in staat bent (vooral mentaal), dan zou ik het zeker aanraden. Wil je afvallen en denk je dat dit een snelle en makkelijke manier is? Dan zou ik het zeker afraden, er zijn zoveel betere manieren om af te vallen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *