Een positieve mindset

Mindset. Wat is dat eigenlijk? Waar komt dat vandaan en hoe kan ik dat positief maken?

Mindset komt van het woord overtuiging. Het gaat over de manier waarop je naar jezelf en je eigen overtuigingen kijkt en hoe je over jezelf denkt. Iets wat makkelijk lijkt, maar verdomde lastig kan zijn.

Je mindset is dus is jouw manier van denken over jezelf, maar dit betekent niet dat je mindset alleen beïnvloed wordt door jou. Het ‘opbouwen’ van jouw mindset begint vanaf je geboorte. Je maakt dingen mee in het leven, leuke dingen, maar ook minder leuke dingen. Hoe positief of negatief jij in het leven staat heeft hier mee te maken. Maak jij immers alleen maar leuke dingen mee, dan zal je positiever in het leven staan en waarschijnlijk ook positiever over jezelf nadenken. Gebeuren er dingen in het leven waar jij niet goed over kan praten of geen plekje kan geven, dan kan het zomaar zijn dat je deze in je hoofd opslaat en misschien wel als waarheid gaat zien. Dit kan zich uiteindelijk uiten in een negatieve mindset, een negatieve kijk op jezelf.

Een lange tijd heb ik geworsteld met een negatieve mindset. Op de basisschool had ik niet veel vrienden en werd ik een beetje gepest. Toch was dit niet het meest vervelend. Ik voelde mij anders, ik mocht bijvoorbeeld niet mee voetballen met de jongens in de pauze, omdat ik een meisje was en dat begreep ik niet. Waarom was ik anders dan dat zij waren?

Op de middelbare school kreeg ik iets meer vrienden, maar bleef ik mij het buitenbeentje voelen. Er klopte iets niet, maar wat, dat wist ik niet. Al op mijn 15e kwam ik uit de kast als lesbisch, maar echt kloppend, dat was het nog niet. Rond mijn 17e kwam ik erachter wat het woord transgender betekende, en verdorie dát was iets wat klikte. Ik hield het voor mij en durfde hier niet over te praten. Mijn mindset was niet al te best, ik dacht altijd negatief over mijzelf en gunde mijzelf niets. Mijn depressie zorgde ervoor dat ik de stappen die ik later heb durven nemen, niet eerder heb genomen.

Na het slagen op de middelbare school heb ik toch de stap durven nemen en kwam ik uit de kast. Langzaamaan begon mijn zelfbeeld beter te worden. Dit ging met grote ups, maar ook grote downs. Langzaamaan werd ik meer wie ik wilde zijn, wie ik ben.

Ik heb hulp gehad, psychologen gezien en lifestylecoach-sessies gevolgd. Mijn positieve mindset komt langzaamaan meer en meer naar boven. Ik hang lekker in het rond en zet stappen in mijn leven waar ik vroeger niet over heb durven dromen.

Het creëren van een positieve mindset is mogelijk en ik gun het iedereen. Ik hoop nog meer dat je ‘m niet hoeft te creëren, maar er al mee opgegroeid bent.

Voor nu wil ik zeggen: blijf stappen zetten, hoe klein ze ook lijken, uiteindelijk kom je waar je wil zijn. Het leven heeft meer positieve kanten dan je soms ziet, geloof mij maar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *