Gender, seksualiteit, sekse wat is het allemaal?

Toen ik begon met het schrijven van m’n blog wist ik nog niet zeker of ik wilde schrijven over mijzelf als transgender. Na de eerste blog hierover (die overigens ook het meest gelezen is) merkte ik dat er misschien wel een soort vraag naar was. Ik weet natuurlijk niet of je het leest, puur omdat je nieuwsgierig bent, of om er misschien ook wel iets van te leren. Zelf heb ik nooit les gehad over dit onderwerp, ik moest alles zelf maar uitvogelen. Zelfs op de middelbare school tijdens m’n biologielessen heb ik hier niets over voorbij zien komen. Als ik daar zo aan terugdenk, is dat best wel erg… Ook tijdens de lentekriebels-lessen die ik nu op de basisscholen voorbij zie komen staat er bar weinig in over dit onderwerp. Ja ze zijn wat vooruit gegaan, hebben homoseksualiteit ook in de boekjes gezet, maar verder… Daar moet verandering in komen vind ik! Door onderwerpen als deze achter te houden en niet te bespreken zal de kennis en daarbij de acceptatie nooit komen waar we het graag zouden willen en zullen we altijd als ‘anders’, ‘speciaal’ of ‘vreemd’ worden aangezien.

Ontmoet de gender astronaut. Deze astronaut ben je misschien wel eens tegen gekomen op een poster op je middelbare school. Dat kan! Deze gender astronaut wordt namelijk gebruikt door het GSA-netwerk (gender & sexuality alliance), een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid moet hebben om te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen. Via deze astronaut zijn er een aantal basistermen die uitgelegd kunnen worden en dat is precies wat ik in deze blog ga doen!

Sekse/Geslacht

Je sekse, ook wel je geboortegeslacht, is te vinden tussen je benen. Als je wordt geboren wordt er door een arts gekeken wat er zich hier bevindt. Heb je een penis, dan wordt er gezegd: ‘Het is een jongen’, zien ze een vagina, dan wordt er gezegd: ‘Het is een meisje’. Zijn er zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken te zien (bijvoorbeeld een penis én een vagina-holte), dan heeft het kind een intersekse-conditie. Dit laatste hoeft niet per se iets zichtbaars te zijn, maar kan ook binnen in het lichaam plaatsvinden en is dus ook niet terug te brengen naar één soort intersekse-conditie. In een latere blog zal ik hier meer over schrijven!

Je sekse is het enige van de vier termen die fysiek aan te tonen zijn. Het is een vaststelling, een label. Alle andere termen zijn meer of minder bedacht door de wereld om ons heen. Misschien om het makkelijker te maken en een duidelijke scheiding aan te geven?

Gender/Identiteit

Gender is de culturele vertaler van sekse. Ooit bedacht om typische ‘mannelijke’ dingen en typische ‘vrouwelijke’ dingen te categoriseren en aan een bepaalde sekse te plakken. Het zijn de rollen en regels die de maatschappij aan een bepaalde sekse heeft gekoppeld. In Nederland horen jongens te stoeien en van voetbal te houden en meisjes horen met poppen te spelen en rokjes te dragen. In andere landen zijn de verwachtingspatronen weer anders.

Je genderidentiteit zit tussen je oren en heeft te maken met hoe comfortabel jij je voelt in het hokje van de sekse waarin jij bij je geboorte geplaatst bent. Het is een diepgevoelde overtuiging dat je bij een bepaald geslacht hoort. Je kunt je man voelen, vrouw voelen, niets voelen, beide een beetje, het een veel en het ander minder en ga zo maar door.

Ik ben zelf bij mijn geboorte in het hokje ‘meisje’ geplaatst, hier voel ik mij echter heel oncomfortabel en niet op mijn gemak. Het is een lastig concept, maar probeer het eens op jezelf toe te passen: hoe voel jij je? In welk hokje voel jij je comfortabel? Als je je in het hokje ‘man’ comfortabel voelt en je sekse ook mannelijk is, of je voelt je comfortabel in het hokje ‘vrouw’ en je sekse is ook vrouwelijk, dan ben je cis-gender. Cis is latijn voor ‘aan deze kant’ en betekent dus dat jouw gender en sekse matchen. Als je je (net als ik) comfortabel voelt in het hokje ‘man’/’er tussenin’, maar je sekse iets anders aangeeft, dan ben je transgender. Trans is latijn voor ‘aan de andere kant’, en betekent dus dat jouw gender en sekse niet matchen. In hoeverre dit is, is voor iedereen anders. Transgender is namelijk een parapluterm en omvat veel verschillende genderidentiteiten.

Iets wat nog wel belangrijk is om te zeggen is het volgende. Iemand die transgender is heeft last van genderdysforie. Genderdysforie is het onbehagen met het eigen geslacht (ja een beetje lastig dat ze dan het woord gender gebruiken in deze term). Meer hierover zal ik later schrijven!

Al met al is het woord gender een complex woord, dit vooral omdat het niet net als met je sekse/geslacht iets is wat je kunt aanwijzen, maar moet duiden met woorden. Voor iedereen is het anders, dat is oké! Het maakt het misschien niet makkelijker, maar hoe je je ook voelt: jij bent waardevol en je gevoelens zijn goed zoals ze zijn.

Geaardheid/seksualiteit

Je geaardheid of seksualiteit gaat over verlieft worden. Val je op vrouwen, mannen, ergens tussenin, beide, geen van beide of wisselt het per dag? Het kan allemaal. Ook hier zal ik later meer informatie geven!

Genderexpressie

En dan de laatste van de vier die ik nu kort bespreek: genderexpressie. Net heb je geleerd dat gender uitgaat van de rollen en regels die vast zitten aan onze sekse. Waar genderidentiteit echt gaat om wie je bent en hoe jij je voelt, gaat je genderexpressie over hoe je dit uit naar de buitenwereld. Dit kan zowel gaan over hoe je je gedraagt als hoe je je kleed.

Kleed je je bijvoorbeeld in rokjes, wat gezien wordt als vrouwelijk, of kleed je je juist graag in overhemden, wat wordt gezien al mannelijk (al is dat natuurlijk niet altijd het geval). Je genderexpressie hoeft niet verbonden te zijn aan je genderidentiteit (of je sekse). Mijn vriendin (Janneke, 20 jaar, panseksueel) heeft halflang haar (laatst in dreadlocks laten draaien), draagt geen make-up en steelt mijn kleding uit de kast. Er hangen een paar jurkjes in haar kast, maar ze voelt zich comfortabeler in mannenkleding. Haar genderexpressie ligt niet in de lijn der verwachting van de culturele genderrol die over meiden opgesteld is, want dat gaat meer richting: make-up, vrouwenkleding etc. etc.

Met je genderexpressie kun je veel duidelijk maken aan de buitenwereld. Het is ook een van de dingen die je als eerste ziet als je iemand ontmoet en het is iets waar je makkelijk mee kunt experimenteren. Ook hierin is iedereen anders, zowel cis-mensen als trans-mensen proberen zichzelf te vinden, te uitten en te zijn op alle vlakken. Elkaar hierom toejuichen en accepteren is denk ik het mooiste en liefste wat we kunnen doen.

Mijn doel is om elke week een stukje meer kennis de wereld in te sturen, dus stay tuned voor volgende week woensdag!

Vond jij dit een interessant artikel, heb jij nog vragen of wil je ergens meer over weten? Laat een bericht achter of stuur mij een bericht via facebook of instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *