Hij is een Zij

7 januari 2014, Arie Boomsma is voor het eerst te zien met zijn programma Hij is een Zij, waarbij een jaar lang een aantal transgenders worden gevolgd om aan de rest van Nederland te laten zien hoe het is om geboren te zijn in het verkeerde lichaam en wat ze moeten doormaken om te worden wie ze zijn.

Ondertussen is de laatste aflevering van seizoen 5 uitgezonden en oh wat een mooi programma vind ik het toch. Het was door dit programma dat ik het bestaan van transgenders ontdekte, herkenning vond en mijzelf heb ontwikkeld tot wie ik nu ben.

Elk seizoen worden er zo’n 5 (jonge) transgenders gevolgd. Zowel transmannen, transvrouwen als non-binaire mensen laten zien waar ze allemaal mee bezig zijn, hoe hun transitie verloopt, waar ze tegenaan lopen en wat er goed gaat.

Het is een programma waarin niets achterwege gelaten wordt. Alle mooie momenten, maar zeker ook de lastige momenten worden gefilmd. Het is een heel echt programma waarin de problemen van alledag aan het licht komen. Van mensen die net in transitie zijn, tot mensen die al heel lang weten dat ze transgender zijn komen aan het woord.

Ik denk dat het een ontzettend grote stap is dat er een programma als dit op de tv te zien is. Er wordt een heel eerlijk beeld gegeven over het leven van iemand die transgender is, ook al is dat voor iedereen natuurlijk heel erg anders.

Dat het programma nog nodig is is te zien aan de dingen waar mensen in het programma tegenaan lopen, maar ook aan opmerkingen die ikzelf af en toe hoor.
In dit laatste seizoen stopt een vrouw met haar werk als leerkracht, omdat ze gepest en getreiterd wordt door een grote groep leerlingen. Zij kan haar werk niet meer doen, voelt zich niet meer veilig en besluit om te stoppen als leerkracht.
Hoe heftig is dat…? Hoe kan het zo zijn dat dat nog voorkomt in Nederland…?

Ook opmerkingen als: ‘Voor haar uiterlijk had ze beter man kunnen blijven’, of ‘Dat hele non-binaire vind ik echt onzin’ zijn voorbeelden dat programma’s als Hij is een Zij nog nodig zijn. Nodig om mensen te leren wat dingen als non-binair betekenen. Nodig om mensen in te laten zien dat je het niet ok√© is om mensen op hun uiterlijk te beoordelen. Ik bedoel, wie ben jij om te zeggen dat iemand lelijk is nu zij als vrouw door het leven gaat. Waarom is dat de opmerking die gemaakt wordt, en wordt er niet gekeken of geen bewondering getoond dat die vrouw eindelijk zichzelf kan zijn, durft te zijn.

Ook de vragen die tijdens het programma gesteld worden aan de personen die meedoen geven wel aan dat het programma nog nodig is. Het zijn vaak van die brutale, platte vragen over de geslachtsdelen, seks, operaties etc. Vragen die ik in deze blog heb behandeld. Ja, het is interessant om te weten en ik denk dat het goed is dat ze de vragen wel beantwoorden. Ik hoop wel dat deze vragen hierna niet meer aan random transpersonen worden gesteld. Het is namelijk nogal ongepast om aan iemand te vragen (die je misschien nog helemaal niet zo lang kent) wat zijn/haar/diens ‘echte’ naam is.

Ik wilde in deze blog iedereen vooral uitnodigen om het programma te bekijken, jezelf de tijd te gunnen om meer kennis op te doen over dit onderwerp en vooral ook te zien dat al deze mensen net zo zijn als jij en ik. Gewone mensen die hun leven willen leiden, zonder discriminatie, zonder gekke vragen, maar met respect voor elkaar, gewoon net als ieder ander.

Kijk HIER Hij is een Zij terug

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *