Je kunt je leven helen – Louise Hay

Een nieuw boek is dit niet, maar een vernieuwend boek ja dát is het zeker! Louise Hay was een Amerikaanse schrijfster die zich vooral richtte op persoonlijke groei. Na een niet al te makkelijke start, is ze vanaf 40 jarige leeftijd de leer van Ernest Holmes eigen gaan maken en zelfs lessen gaan geven. Na het genezen van baarmoederhalskanker op 58-jarige leeftijd is haar eerste boek (Je kunt je leven helen – 1984) uitgekomen. Ze sloeg een – voor die tijd – nieuw pad in door te schrijven over de connectie tussen lichaam en geest en is hierdoor een voorbeeld geweest voor velen.

‘Er bestaat in het universum een kracht die uitstijgt boven jou en jij kunt die kracht gebruiken.’

Dit is een belangrijke uitspraak van Ernest Holmes, een groot voorbeeld voor Louise Hay. Holmes verbond de wetten van de wetenschap met filosofische opvattingen en religieuze openbaringen en paste deze toe op de behoeften en verlangens van de mens. Wat hij hiermee bedoelde is dat hij geloofde/wist dat er een universele ‘mind’ (hij noemde dit God) was die de dingen manifesteert die wij zien/geloven. Zodra wij als mensheid snappen hoe dit werkt, kunnen we alles waar wij écht in geloven laten gebeuren.

Louise Hay kwam in aanraking met deze overtuiging en is zich hierin gaan verdiepen, opleidingen gaan volgen en lectures gaan geven. Toen ze baarmoederhalskanker kreeg en niet genoeg geld had voor medische hulp heeft ze alles aan de kant gezet en heeft zich volledig gefocust op het helen van zichzelf door middel van gezonde voeding, positieve affirmaties, loslaten en vergeven van het verleden en het aller belangrijkste: houden van zichzelf. Na drie maanden was de kanker weg en zag ze wat voor impact positiviteit en liefde heeft op je lichaam. Je kunt je leven helen is hier het resultaat van geworden.

In het boek doorloopt Hay de stappen die zij ook met cliënten van haar doorloopt, waardoor je niet alleen geïnspireerd raakt door wat je leest, maar ook zélf aan de slag kunt gaan met deze methode.

Opbouw

Elk hoofdstuk begint met een affirmatie, een zin die je kunt gebruiken om aan een bepaald deel van je leven te werken. ‘Het is veilig om naar binnen te kijken’ is bijvoorbeeld zo’n affirmatie.

Elk hoofdstuk van het boek beschrijft een ander deel van je leven waar het (misschien) wat stroef loopt. Er worden voorbeelden gegeven uit eigen ervaringen en van cliënten, er worden persoonlijke vragen gesteld (die je – als je aandurft en écht naar jezelf durft te kijken – kunt beantwoorden) en er worden oefeningen aangedragen die je kunt doen.

Aan het einde van elk hoofdstuk staat een meditatie, ontworpen om het bewustzijn positief te veranderen.

Dit is dus niet zomaar even een boek om een keer door te lezen en dan aan de kant te leggen (en dat wil je ook niet nadat je dit boek gelezen hebt). Als je de intentie hebt echt iets te veranderen aan je leven wordt aangeraden om één hoofdstuk per twee/drie weken te behandelen. Op deze manier kun je écht de tijd nemen om naar dit deel van je leven te kijken en aanpassingen te doen.

Wat vond ik er van?

Ik vond het een ontzettend interessant en inspirerend boek om te lezen en raad het iedereen aan. Jezelf liefhebben en waarderen staat in het boek centraal. Als je niet van jezelf houdt zul je nooit zo ver komen als je potentie is. Het viel mij ook op dat ik na het lezen van een hoofdstuk even een kleine pauze moest nemen om alles te laten bezinken. Ik voelde elke keer de warmte door m’n lichaam stromen, alsof ik iets heel waardevols in handen had. Het was gaaf om te lezen hoeveel je eigen gedachten en je zelfbeeld kunnen doen met je gemoedstoestand en zelfs je fysieke toestand. Denk zelf maar eens aan dit: hoe vaak heb jij hoofdpijn? Op wat voor momenten komt de hoofdpijn vaak opzetten? Ik krijg zelf vooral hoofdpijn als ik niet lekker in m’n vel zit óf als ik mij ergens zorgen over maak, ander heb ik er geen last van. Zorg ik dan weer wat beter voor mijzelf, dan is de hoofdpijn ook zo weer verdwenen. Dit was maar een van de voorbeelden die beschreven staan!

Ik heb het boek nu één keer doorgelezen, maar ben zeker van plan alle hoofdstukken met nog meer rust en ruimte door te lezen.

Het komt misschien ongeloofwaardig over om dit allemaal te lezen, maar ik raad je zeker aan om dit boek te lezen en zelf te ontdekken waar dit allemaal over gaat. Het kan geen kwaad om nieuwe dingen te leren en te lezen en áls het je aanspreekt dan is het een win-win situatie!

Je kunt je leven helen. Ja daar geloof ik wel in, en jij?

Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *