Mental health tijdens de corona-tijd

Voor je begint met lezen, wil ik je dit meegeven. Deze blog is niet makkelijk geweest om te schrijven, maar ik doe het toch. Ik stel mij kwetsbaar op, iets wat ik lastig vind, maar in aan het groeien ben. Dit, omdat ik hiermee hoop jullie te laten weten dat het oké is als je met dingen worstelt in je leven, dat het oké is als je je even niet goed voelt en het belang van hierover praten. Lees deze blog met een open mind, sta open voor de boodschap en bedenk hoe jij tegenover dit onderwerp staat.

Ik probeer elke dag even het huis uit te gaan, te wandelen of hard te lopen, even de natuur in gaan en de bewoonde wereld achter mij te laten. Vaak met muziek in m’n oren, maar laatst met een podcast van de positieve optimist. Deze podcast ging over loslaten, jezelf gunnen om te stoppen met piekeren en over-denken, om het leven toe te laten, om jezelf de tijd te gunnen en het vertrouwen te hebben in jezelf, het universum en jouw hart.

Deze uitspraken kwamen binnen, en niet zo’n beetje ook. Ik ben iemand die veel in z’n hoofd zit, veel nadenkt en veel piekert over letterlijk alles. Mijn hoofd ratelt veel en dat is niet altijd makkelijk.

Zoals ik al eens heb verteld in een eerdere blog heb ik een hele tijd gekampt met een depressie. Hier ben ik na hulp van psychologen, een lifestylecoach en een lieve vriendin vanaf gekomen, gelukkig maar. Toch betekent het niet dat ik sinds dien altijd gelukkig en vrolijk door het leven ga.

Tijdens deze crisis merk ik dat ik weer wat vaker minder fijne dagen heb. Dagen waarin ik geen zin heb iets te doen, moe ben, op de bank wil blijven liggen, ongezond wil eten en mijn hoofd maar blijft ratelen. Tegelijkertijd voel ik mij schuldig. Schuldig dat ik deze dagen heb, terwijl ik best een goed leven heb. Schuldig dat ik niet gewoon lekker m’n ding kan doen. Schuldig dat ik anderen opzadel met mijn verdriet, woede, moedeloosheid en ga zo maar door. Aan de ene kant vind ik dat ik niet mag zeuren, aan de andere kant weet ik dat ik dit niet altijd kan helpen. Deze gevoelens zijn lastig. Ik vind het lastig om hierover te praten en sluit mijzelf het liefste op als ik mij rot voel. Dit werkt natuurlijk averechts, dat weet ik ook wel, maar soms voelt het alsof dat is hoe het die dag moet zijn. Misschien ook wel het bang zijn voor als het weer beter gaat, omdat er na een fijne periode ook weer een minder fijne periode zal volgen.

De podcast liet mij echter inzien dat dat oke is. Ik kan niet altijd alles maar in de hand houden, daar ga ik mij alleen maar slechter van voelen. Pas als ik los durf te laten, zal ik merken dat het beter gaat.

Dit is iets waar ik al een tijd mee bezig ben. Iets wat ik samen met een coach aan het onderzoeken ben geweest en wat mij veel inzichten heeft gegeven. Ik geloof er in dat het universum iets voor mij heeft bedacht om te doen op deze wereld. Ik vertrouw er op dat het goed gaat komen in het leven. Ik vertrouw op mijzelf dat ik de goede keuzes maak in het leven, hoe vreemd ze misschien ook kunnen lijken. Daarnaast gun ik mijzelf om mijn leven te kunnen leiden zoals ik dat wil.

Nee, het hebben van rotdagen is niet fijn, maar het hoort voor nu bij het leven. Deze dagen zou ik het liefst de deur uit werken, aan de andere kant ben ik extra dankbaar voor alle fijne momenten die ik mag beleven. Ik weet hoe rot ik mij kan voelen, des te blijer en dankbaarder ik ben als ik mij goed voel.

Loslaten, een adempauze nemen, vertrouwen op jezelf en je buikgevoel, dat maakt gelukkig. Ik hoop dan ook met mijn hele hart dat jij dit ook durft. Dat je je zorgen durft los te laten, jezelf durft te vertrouwen en zo nog gelukkiger wordt!

Ben jij benieuwd naar de podcast over loslaten? Je kunt hem vinden op het YouTube- of Spotify-kanaal van Romy van den Berg.

Heel erg bedankt voor het lezen en tot volgende week!

2 Antwoorden aan “Mental health tijdens de corona-tijd”

  1. Wauw Dylan, mooi geschreven!!! Kwetsbaar, met emotie, maar wat ik vooral proef in jouw stuk is dankbaarheid en inzicht. Trots😘😍😘

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *