Omgaan met tegenslagen

Iedereen kent tegenslagen. Sommige zijn of lijken groter dan anderen, maar iedereen kan een moment opnoemen in zijn/haar leven waar het even tegenzat. Een tijd waarin je even niet meer wist wat je volgende stap zou zijn, een tijd waarin jouw doelen voor je neus leken te mislukken. Wat doe jij in zo’n situatie?

Tegenslagen zijn een gegeven. Van het krijgen van een onvoldoende op een toets tot het verliezen van je baan, ze zijn er in alle vormen en maten. Hoe je ermee omgaat is echter belangrijker dan wat die tegenslag is.

Je kunt mensen volgens Carol Dweck opdelen in twee categorie├źn. Mensen met een vaste (fixed) mindset en mensen met een groei (growth) mindset.

Vaste (fixed) mindset

Iemand met een fixed mindset gaat ervan uit dat intelligentie vast staat, aangeboren is. Dit betekent dat al vroeg bekend is wat deze persoon kan en ook wat hij dus niet kan. Hij wil graag laten zien hoe goed hij is in bepaalde dingen. Het draait vooral om succes en slim overkomen. Zijn grootste angst is dan ook om te falen of kritiek te krijgen.

Jezelf verbeteren zit er volgens deze persoon niet in, je mogelijkheden staan volgens hem immers al vast. Dit zorgt ervoor dat uitdagingen niet worden aangegaan of er snel voor het hazenpad gekozen wordt. Feedback wordt gezien als kritiek wat ervoor zorgt dat je altijd op hetzelfde niveau blijft presteren.

Groei (growth) mindset

Een growth mindset is hierin eigenlijk tegenovergesteld. Er wordt erkend dat mensen verschillend zijn en verschillende talenten en interesses hebben, maar iedereen is in staat om te veranderen door de ervaringen die je opdoet en de stappen die je neemt in je leven. Het belangrijkste speerpunt is hierin dat intelligentie te ontwikkelen is, op welk gebied dan ook.

Iemand met zo’n overtuiging gaat voor groei. Er wordt gekeken wat je wil bereiken en wat je daarvoor moet doen. Feedback wordt gretig opgenomen en omgezet tot nieuwe leerpunten. Mensen zijn veerkrachtiger, liever voor zichzelf en vaak ook succesvoller. Ze zien anderen niet als bedreiging, maar als inspiratie. Ook durven ze zichzelf uit te dagen en hebben ze het vertrouwen dat het met hard werken allemaal wel goed gaat komen. Hierdoor bereiken ze vanzelfsprekend een steeds hoger niveau.

Tegenslagen

Fouten maken, hard werken, alles heeft een bepaalde mindset nodig. Het leven komt je niet zomaar aanwaaien, al denken sommige mensen dus van wel. Fouten maken hoort bij het leven, daar leer je van.

Ook grotere tegenslagen als het verliezen van een baan kun je op twee manieren zien:

  1. Ik ben dom, ik kan dit niet etc. etc. (fixed mindset)
  2. Vervelend, maar ik heb nu geleerd dat ik …. niet moet doen, ga ik de volgende keer op letten! (growth mindset)

Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan, maar alleen al het lezen van dit stuk tekst kan ervoor zorgen dat je eens nadenkt over hoe jij reageert op tegenslagen. Natuurlijk is het niet fijn om op je bek te gaan, is het makkelijker als alles in 1x goed gaat, maar hoeveel succesvolle mensen is het geluk aan komen waaien? Hoeveel uitgevers heeft J.K. Rowling geprobeerd om Harry Potter aan te verkopen? Hoelang heeft Steve Jobs gedaan om Apple van de grond te krijgen? Dit zijn geen mensen waarbij het geluk is komen aanwaaien. Het zijn mensen die ontzettend hard gewerkt hebben, gevochten hebben omdat zij ervan overtuigd waren dat wat zij hadden bedacht, een doorbraak zou zijn. Niet opgeven maar doorgaan.

Ik heb net mijn 3e jaar van de Pabo afgerond. Aankomend jaar is mijn laatste jaar, inclusief LIO-stage (eindstage). Voor mijn LIO wilde ik heel erg graag bij een bepaalde school stage lopen. Alles was geregeld, mijn Pabo opleiding plaatste mij bij de school en alles leek goed te zijn. Tot ik een mailtje kreeg met de mededeling dat het toch allemaal niet door kon gaan. In plaats van dat ik m’n zomervakantie lekker relaxed in ga, moet ik nu (in de laatste week dat de basisscholen open zijn) een nieuwe stageplek vinden. Misschien klinkt dit een beetje als een luxe probleem, maar vroeger zou ik in een hoekje gekropen zijn vol zelfmedelijden. Zeggen dat het ook nooit meezit, dat het mijn weer niet gegund is. Nu? Ik heb eerst even heel hard lopen zeuren over mijn school (ik vind het nog steeds idioot), daarna heb ik diep adem gehaald, een mail gestuurd en ben ik bezig om een nieuwe stageplek te regelen. Ik zie het nu zo: het zal wel anders moeten. Misschien was die andere stageschool toch niet geschikt voor mij, maar zag ik dat niet. Er iets niets meer aan te doen en boos of teleurgesteld blijven, daar heb ik alleen maar mijzelf mee. We zullen wel zien waar ik terecht kom, het komt in ieder geval zeker goed!

Ik heb geleerd dat het niet erg is om kritiek of slecht nieuws te krijgen. Elke keer als dat gebeurt, kan ik weer een beetje meer groeien. Ten opzichte van twee jaar geleden heb ik zoveel geleerd, zowel binnen de opleiding als daarbuiten. Hoe lastig ook, juist van de vervelende momenten waar ik in heb gezeten zijn mijn grootste leerscholen geweest.

Laat je hoofd dus niet hangen als het leven tegen zit, zeg: ‘Dankjewel voor dit leermoment’, houd je hoofd hoog en leef je beste leven!

Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *