Thuisretraite: een hele dag thuis stilzitten of toch niet?

Een retraite, daarvoor moet je toch naar het klooster en jezelf verwijderen van je omgeving?

Ja en nee, een retraite is een concept om tijd voor je zelf en tijd voor je ziel te nemen. Het woord retraite komt van het Franse woord retirer wat voor ‘zich terugtrekken’ staat. Een retraite kun je zien als een pas op de plaats, een adempauze van het dagelijkse leven. Dit kun je inderdaad in een klooster doen waarbij je een georganiseerde retraite volgt, maar ook in je eigen omgeving, in je eigen woning kun je een retraitedag organiseren.

Zomaar een dag niets doen telt niet als retraitedag, er zit een idee achter. Het is een gestructureerde dag met een planning van bezigheden waar jij gelukkig van wordt.

Hoe plan je een retraitedag?

Als eerste bedenk je voor jezelf waar je naar verlangt. Je gaat na wat jou goed doet, wat je altijd al eens wilde doen (of juist niet), bekijkt waar je bang voor bent en of daar een activiteit achter ligt die je wilt proberen én je vraagt jezelf af of je deze dag in stilte wilt doorbrengen of juist niet.

Nadat je duidelijk hebt waar je verlangens liggen voor deze dag, ga je je dag indelen. Wat belangrijk is, is om te bedenken hoe lang jij je retraite wil laten duren. Is dit een hele dag, een halve dag of maar een paar uur? Wat je ook kiest, het is oké, jij bent de meester van je tijd. Nadat je weet hoe lang je bezig wilt zijn, ga je de structuur van je dag plannen. In het klooster wordt een dagstructuur gehanteerd die ervoor zorgt dat je met volle aandacht met iets bezig bent, maar ook optijd weer naar de volgende bezigheid overstapt. De dagstructuur kan je helpen om stille (meditatieve) momenten af te wisselen met actieve bezigheden. Wat wil je doen die dag en vooral ook, hoe lang wil je alles doen? Ben je daarmee klaar, dan bedenk je een duidelijke start- en slotactiviteit voor die dag. Iets wat voor jou duidelijk maakt dat je retraitedag écht is begonnen of afgelopen.

Heb je je plan, dan is het verstandig en fijn om dit met je directe omgeving te communiceren. Te vertellen dat je die dag misschien minder of niet reageert op berichtjes. Daarnaast kan het fijn zijn om te delen waar jij je mee bezig houdt, waarom je dit doet en waarom je dit belangrijk vindt. Misschien inspireer jij wel weer iemand om een eigen retraitedag te organiseren óf kun je een moment plannen om samen deze dag te beleven.

Heb je je plan af en staat de retraitedag ingepland? Dan is het eindelijk tijd om jouw retraite uit te voeren, een dag voor jezelf te beleven. Probeer open in de dag te stappen, misschien met een intentie om er een fijne dag van te maken, maar zonder verdere verachtingen. Het is een dag waarin je tot jezelf kan komen, geen dag om doelen te behalen. Het is een dag voor jezelf, voor rust en voor dingen waar jij gelukkig van wordt. Geniet daarvan!

Mijn thuisretraite

Vanuit mijn minor Leren voor het Leven kreeg ik de kans om op retraite te gaan in een klooster. Helaas door de coronatijd is dit niet doorgegaan en heb ik een thuisretraitedag gehouden. Als voorbereiding heb ik de bovengenoemde stappen gevolgd en zo mijn retraitedag gepland. Mijn dag zag er als volgt uit:

 • 6:30 opstaan
 • 6:45 yin yoga
 • 7:30 ontbijt maken en een boek beluisteren
 • 8:30 mediteren
 • 9:00 gezamenlijke opening via Teams
 • 9:45 wandelen in het bos
 • 11:00 bakken
 • 13:00 lunchen en een boek beluisteren
 • 14:00 mediteren
 • 14:30 Expedition Happiness kijken
 • 17:00 dankbaarheid opschrijven
 • 18:00 avondeten met de schoonfamilie
 • 19:00 sporten
 • 21:00 lezen
 • 22:00 naar bed

Als ik het zo bekijk een vrij lange en volgeplande dag. Ik heb niet alles helemaal gedaan zoals ik had gepland, maar het was zeker een erg fijne dag. Tijdens deze dag heb ik mijn social media links laten liggen en ben ik teruggegaan naar het doen van dingen die ík fijn vind. Het was een dag waarin ik geen stress ervoer, waarin ik mijn eigen ding kon doen en waar ik even stil kon staan en aan mijzelf kon en mocht denken.

De retraitedag was zeker voor herhaling vatbaar. Ik raad het iedereen ook echt aan om een keer te proberen. Om de sociale media aan de kant te leggen en terug te gaan naar de essentie. Je leert jezelf op een andere manier kennen en kunt jezelf opladen na de hectiek die altijd maar gaande is.

Heb jij nog vragen over het opstellen van een thuisretraitedag, laat een reactie achter of stuur mij via het contactformulier een berichtje, dan zal ik je helpen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *