Weg ermee – Dennis Storm

‘Simpel gezegd is minimalisme, of het nu over architectuur, interieur of levenswijze gaat, te beschrijven middels een kort zinnetje: teruggaan naar de essentie.’

Dennis Storm schrijft in zijn 109 bladzijde minimalistische boek over zijn weg naar het minimalisme en hoe zijn liefde hiervoor is ontstaan. Hij neemt je mee naar een levensstijl met minder troep en meer dingen om van te houden, een levensstijl waarin je rust, ruimte, tijd én geld hebt voor jezelf en de dingen waar jij écht waarde aan hecht. Hij laat zien hoe je dit leven kunt bereiken door spullen weg te doen, maar ook hoe je deze levensstijl kunt volhouden. Het is namelijk niet zo dat wanneer je je huis een keer goed opruimt (hiermee bedoel ik: spullen verkoopt/doneert/weggooit), je jezelf een minimalist kunt noemen en meteen profijt hebt van de voordelen. Het gaat verder dan dat.

In het boek wordt beschreven hoe jij jouw leven als minimalist kunt starten. Natuurlijk begint het met het opruimen van je huis, want alles wat in jouw huis staat kost energie. Nu is de vraag: waar wil jij je energie aan besteden? Alle dingen die voor jou belangrijk zijn, die houd je. Minimalisme is voor iedereen namelijk anders, de een hecht veel waarde aan planten terwijl de ander juist houdt van zijn schoenencollectie. Alles is hierin goed, zolang jij je maar 100% goed voelt over de spullen die jij in huis hebt staan.

Een mooi voorbeeld over de consumentenmaatschappij waarin we in leven vond ik het volgende. In het boek ging het over een vriendin van Dennis, die een huis in Utrecht wilde kopen. Ze wilde per se een extra kamer, zo’n 10m2, als opslag. Dennis vroeg aan haar hoeveel de spullen waard waren die ze daar wilde opbergen. Meer dan een paar honderd euro was het niet zei ze. Dennis liet haar vervolgens inzien dat ze bereid was €40.000 euro te betalen voor een extra kamer (€4.000 per m2 x 10m2) voor spullen die ze waarschijnlijk toch niet meer gaat gebruiken. Die vriendin schrok, verkocht al deze spullen, kocht een huis zónder extra kamer en bespaarde zo ontzettend veel geld.

Dit is zo’n voorbeeld wat je als lezer aan het denken zet. Het gaat in het leven niet altijd maar om meer, meer, meer, maar daar lijkt het af en toe wel op. Het lezen van boeken over minimalisme helpt mij persoonlijk weer een stap terug doen. Het laat mij nadenken over wat voor mij écht belangrijk is en waar ik écht gelukkig van wordt.

Ik raad je zeker aan om het boek eens te lezen. Hier is maar een tipje van de sluier gegeven, dus zéker nog genoeg te ontdekken! Het is een fascinerend onderwerp waarover veel te vertellen en te leren valt. Binnen twee uur heb je het boek uit, het is erg toegankelijk geschreven en leest daarom snel weg. Voor mensen die zich al veel in het minimalisme hebben verdiept, bevat het misschien wat teveel open deuren, maar voor iemand die nog niet veel van het minimalisme afweet, is dit een goed startpunt!

Ik ben benieuwd wat jullie van het boek en van minimalisme zelf vinden! Binnenkort verschijnt er een blog over mijn visie op minimalisme en een minimalistische levensstijl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *